Beskrivelse
Mål på skålen: Ø 19 cm
Højde på skål: 5,4 cm
Dybde på slikkemåttens mønster: 0,3 cm
Anbefales til: mellemstor og stor hund
Sværhedsgrad: svær
Tåler opvaskemaskine og fryser ned til -40 grader.
Bunden på denne slikkemåtte/skål, er rundet, så skålen er i bevægelse under spisning. Dette er for at øge sværhedsgraden.
Skålen er lavet i kraftig silikone.
Skal din(e) hund(e) arbejde for føden?
Læs dyrelæge, Cathrine S. Lindeschou Jensens anbefaling:
Slikke måtter
Slikke måtter er indenfor de sidste par år blevet utroligt populære, hvilket der formentlig er flere årsager til. Der findes flere forskellige typer og udformninger, hvilket giver et hav af måder at anvende dem på. De fleste bruger dem som belønning eller som hygge-snack, men det giver rigtig god mening at se på de mange forskellige anvendelsesmuligheder som slikke måtterne giver! Slikke måtterne kan, udover at bruges som en del af den almindelige fodring, også anvendes til at reducere angst og stress og fungere som et træningsredskab.
Som fodringsværktøj er den mest oplagte mulighed at smøre hundens (eller kattens) foder ud på måtten, om man anvender råfodring eller våd- og tørfoder er underordnet. Konsistensen derimod har større betydning, da blødere foderemner bedre kan smøres ud på måtterne og dermed bedre binde til måtternes udformning og forlænge spisetiden. Slikketiden kan yderligere forlænges ved at fryse den fyldte slikkemåtte. Det er dog vigtigt at frosne slikkemåtter ikke gives til hunde der er overophedede, da dette faktisk gør det sværere for hundene at komme af med varmen.
I og med at man selv bestemmer indholdet, gør de sig også særligt gode til kæledyr med behov for restriktiv fodring, som fx allergi, eller kronisk mave-tarm problemer, da man nemt kan tilbyde sin 4-benede ven et berigende måltid, udelukkende bestående af foderemner som tåles. Dette gælder også overvægtige hunde og katte, hvor slankefoderet kan smøres ud og fryses, og dermed fortsat være er en del af slankeforløbet, og samtidig virke berigende og belønnende i et forløb, som ellers kan virke enormt ensformigt og kedeligt.
Det er rigtig svært at lave videnskabelige studier der undersøger stress og angst hos vores kæledyr, da sådanne forsøg i sig selv typisk indebærer stressudløsende undersøgelser (fx blodprøver m.m.), og det kan derfor være svært at påvise en reel forskel. Der synes dog, trods dette, at være noget om snakken, når man ser på om slikke-adfærd kan være med til at reducere angst og stress hos vores kæledyr.
Biologisk set stammer vores kæledyr fra forfædre, hvor størstedelen af livet handler om at søge efter og nedlægge bytte for at kunne overleve. Disse instinkter ligger fortsat i vores kæledyr og er drivkraften for rigtig meget af den adfærd vores kæledyr viser. Giver vi dem derfor muligheden for at udleve og efterkomme deres behov og instinkter, vil man opleve en større ro og afbalanceret hund/kat. Dette kan udnyttes og kombineres med træning i forskellige scenarier. Et klassisk eksempel er som et led i alene-hjemme træning af sin hvalp. I denne proces er det vigtigt at hvalpen først og fremmest er luftet og mentalt stimuleret, herefter tilbydes en slikkemåtte med foder, så hvalpen er beskæftiget den første tid når hvalpen forlades. I takt med at der slikkes på måtten, sænkes pulsen og mætheden øges, så hvalpen lærer at finde ro, uden sin ejers tilstedeværelse. Jo længere tid hunden skal bruge på at slikke på måtten, jo længere tid er der netop til at komme ned i ro, fordi den er beskæftiget og stimuleret.
Samme teknik kan anvendes hos hunde med seperationsangst, som en komponent i træningen.
Hvis man kan lære sin hund eller kat at slikkemåtten forbindes med ro og tryghed, kan man ligeledes bruge dette til at arbejde med frivillig håndtering, for eksempel til kloklip, ørerens, pelspleje, ja sågar som besøg hos dyrlægen, og hermed bidrage til at fjerne fokus fra de stress- og angstudløsende faktorer, og i stedet fokusere på slikkemåtten som belønning og fremmelse af den rolige adfærd.
Slikkemåtter kan derfor være et fantastisk redskab, samt være en ekstra komponent i træningen af sin hund i en lang række tilfælde, eller simpelthen bare fungere som en lækker snack. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser.
Det er selvfølgelig vigtigt at observere sin hund eller kat de første gange man tilbyder slikke-måtten for at se hvordan den reagerer, og om der er risiko for at hunden eller katten ødelægger og evt. sluger stykker af gummiet.
Skrevet af: Cand. Med. Vet. Cathrine S. Lindeschou Jensen
https://indoorpet.osu.edu/sites/indoorpet.osu.edu/files/imce/IndoorPet_EnrichmentForDogs.pdf (https://indoorpet.osu.edu/sites/indoorpet.osu.edu/files/imce/IndoorPet_EnrichmentForDogs.pdf)
Gottlieb DH, Ghirardo S, Minier DE, Sharpe N, Tatum L, McCowan B.: ”Efficacy of 3 types of foraging enrichment for rhesus macaques (Macaca mulatta)=. J Am Assoc Lab Anim Sci. 2011 Nov;50(6):888-94.
Morris CL, Grandin T, Irlbeck NA. Companion Animals Symposium: ”Environmental enrichment for companion, exotic, and laboratory animals”. J Anim Sci. 2011 Dec;89(12):4227-38.
Squair, C., Proudfoot, K., Montelpare, W., Overall, KL: ”Effects of changing Veterinary Handling Techniques on Can
ine Behaviour and Physiology Part 1: Physiological Measurements”.
Animals
2023,
13
(7), 1253;